bathroom bill, Maatschappij
comments 2

Federale overheid neemt stelling tegen Bathroom Bills

De federale overheid neemt stelling tegen de Bathroom Bills en daagt North Carolina voor de rechter. Huffington Post Queer Voices opent zo:

image

Als je het nieuws een beetje volgt heb je vast al gehoord over de Bathroom Bill in North Carolina. Zo niet, dan raad ik je aan mijn blog ‘Geen porno voor jou’ hierover te lezen. Behalve vanuit de hoek van LGBT-organisaties is er nu ook commentaar van Loretta Lynch, een North Carolinian en vooral de attorney general, de federale procureur-generaal, die een aanklacht in heeft gediend tegen de staat North Carolina.

In de persconferentie verwijst Lynch naar een aantal belangrijke zaken uit de geschiedenis van de VS, waaronder Brown v. Board of Education. In die rechtzaak heeft het Hooggerechtshof een einde gemaakt aan rassenscheiding in het Amerikaanse onderwijs. Ze noemt de maatschappelijke integratie van transgenders een van de volgende belangrijke stappen in de belofte van gelijke rechten voor iedereen, de belofte waarop de Amerikaanse staat is geschoeid.

Wat mij enorm heeft geraakt is deze passage:

Let me also speak directly to the transgender community itself. Some of you have lived freely for decades, and others of you are still wondering how you can possibly live the lives that you were born to lead. But no matter how isolated, no matter how afraid, and no matter how alone you may feel today, know this, that the Department of Justice and indeed the entire Obama administration want you to know that we see you, we stand with you, and we will do everything we can to protect you going forward.

Ik woon niet eens in dat land en ben nogal onder de indruk van deze speech. Als transgender behoor je tot een kleine minderheid. Eentje die niet erg vocaal is, uit angst voor afwijzing of geweld, of omdat men compleet wil breken met hun verleden. De rechten van transgenders worden pas sinds kort bevochten en ook pas sinds kort erkend. Zelfs in Nederland is het pas twee jaar dat de sterilisatie-eis is komen te vervallen.

Dat iemand in een invloedrijke positie als federaal procureur-generaal zo openlijk en uit naam van de regering zegt dat ze je steunen en je zaak willen bevechten is bijzonder. Pink News noemt het: één van de meest Pro-LGBT speeches in de geschiedenis van de Amerikaanse politiek. Het is een gebaar van steun, het omarmen van de LGBT-gemeenschap en in deze zaak de Trans-gemeenschap in het bijzonder spreekt van erkenning. Erkenning van de problemen die je als transgender ervaart en bovenal de erkenning van jezelf als volwaardig mens.

De hele speech van Lynch kan je lezen op de site van the Department of Justice of bekijken op Youtube:

2 Comments

  1. Leandra Mertens says

    Hallo, Ja,ik moet eventjes reageren,ik heb er wat over gehoord. Het spreekt vanzelf dat het er toch eens moest van komen,want die kleine minderheid die we vormen,overal in de wereld zouden hun stem moeten verheffen. Verheffen om gehoord te worden,om onze rechten te eisen,wij zijn niet minderwaardig dan andere mensen,ook in onze kringen zijn er bekenden en beroemdheden !!! Ook andere minderheden hebben hun rechten verworven,net zoals wij dit willen. Het recht op een volwaardige loopbaan uit te bouwen zonder dat je word gediscrimineerd ( in het verleden zijn er al genoeg mensen oneerlijk behandeld en mishandeld en ga zo maar door….), eerlijk werk voor een eerlijk loon en pensioen. Dat we veilig door onze straten kunnen wandelen en niet uitgejouwd worden. Ook wij hebben kinderen die vaak gepest worden,omdat wij als ouders ‘anders’ zijn en daardoor ook dikwijls uitgesloten worden van ( school ) activiteiten. Ook dat wij worden opgenomen in een gemeenschap met ‘goede bedoelingen’ vb.een wijkcomité en ga zo maar door. Dit zijn maar opnoemingen en zo kan ik nog door blijven gaan,het gaat gewoon om erkenning en bescherming wat voor velen ‘ normaal ‘ is. Waar ook wij recht op hebben,dikwijls word er een vinger naar onze ‘minderheid ‘ uitgestoken. Want meestal zijn het de ‘hoogvliegers’ die het meeste binnenhalen. Wanneer mogen wij op beide oren slapen? Wanneer….. Groetjes van Leandra uit Belgie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.