Resources
comment 1

Conversietherapie

Het is helaas nog steeds actueel: conversietherapie, ofwel: homogenezing. Iets dat het inmiddels demissionaire kabinet nog steeds niet wenst te verbieden. Ondanks een motie die door een meerderheid van de Tweede Kamer is gesteund. Het heeft even geduurd, maar ik heb de moed bijeen geschraapt om de twee Sawbones Podcast afleveringen over conversietherapie te luisteren. De links vindt je onderaan deze post, eerst wat context.

Sawbones is een van mijn favoriete (Engelstalige) podcasts over misguided medical history. Meestal over rare medische gebruiken en behandelingen waarvan we collectief vinden dat ze al lang achterhaald zijn. Meestal luchtig, soms grappig, veel opium, alcohol en cocaïne, en af toe serieuzer van aard. Zo ook het tweeluik dat de McElroys maakten over conversietherapie.

Het eerste deel gaat over de ontwikkeling van inzichten van de medische en psychologische wetenschap omtrent anti-gay conversietherapie. De tweede aflevering gaat over hoe de religieuze wereld het stokje van de medische overnam toen die laatste tot rationele inzichten kwam. De religieuzen gaan nog een paar stappen verder ging in hun praktijken. Vooral door zich te richten op kinderen, soms al vanaf 3(!) jaar oud.

Dit is Amerikaans perspectief, wij Nederlanders zijn moderner.

Nee. De Nederlandse regering weigert een verbod op conversietherapie in te stellen, ondanks dat er een jaar geleden al een Tweede Kamer motie is aangenomen om dit te doen. De conservatieve partijen zijn zelfs uitgesproken tegenstander van dit verbod. Omdat het kabinet niet in beweging komt hebben Kamerleden van een viertal partijen voorgenomen om nog dit jaar dan zelf maar een wetsvoorstel in te dienen.

Mishandeling is toch al verboden?

Conversietherapie wordt niet gezien als strafbaar onder de mishandelingswetten. Het is immers slechts ‘psychosociale hulp’ en slachtoffers durven vaak geen aangifte te doen omdat ze dan zullen worden verstoten uit hun familie en gemeenschap. Zeker niet omdat veel slachtoffers kinderen en tieners zijn die worden gedwongen door hun ouders en omgeving.

Om een idee te geven wat conversietherapie inhoudt nodig ik je uit deze twee podcasts te luisteren. Als je het aan kan. Content warnings zijn hier op zijn plaats: fysieke en mentale mishandeling, kindermishandling gelegitmeerd door religie, suïcide, stimuleren van pesten op scholen, en gatorade zijn onderwerpen die aan bod komen.

Hieronder de links naar de website van de McElroys zelf, waar er ook transcripties beschikbaar zijn je kan de Sawbones podcast ook vinden op de je favoriete podcast app als Spotify of Apple Podcasts.

Deel 1: de medische en psychologische historie
https://www.themcelroy.family/2017/6/9/20938777/sawbones-conversion-therapy-part-1

Deel 2: de huidige religieuze praktijk.
https://www.themcelroy.family/2017/6/17/20938772/sawbones-conversion-therapy-part-2

1 Comment

  1. Jinny says

    Ik weet hoe het er in religieuze kringen aan toe gaat, ik lees de transcriptie wel.
    Schandalig dat het nog altijd niet is verboden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.