Borstvergroting, In de Media
Leave a comment

De dooie mus van Minister Schippers

Er was even hoop, maar dat bleek een dooie mus te zijn, gepresenteerd door Minster van Volksgezondheid; Edith Schippers. Via het ANP heeft de minister laten weten dat de ze de aanbevelingen van het Zorginstituut voor het vergoeden van medisch noodzakelijk geachte cosmetische ingrepen één-op-één zal overnemen. Het persbericht zelf is op de site van het VWS nog niet te vinden, wel via de nieuwssites die berichten van het ANP publiceren. Minister Schippers blijkt erg goed in het uitdelen van dode vogels. Vorige week bleek haar dat de dexamfetamine-mus ook al te lang in het doosje heeft gezeten.

Een jaar geleden gaf ze nog aan dat ze ervoor open stond om de vergoedingsmogelijkheden van borstvergrotingen bij transvrouwen te verruimen. Maar nadat het Zorginstituut verklaarde dat ze het teveel moeite vonden om daar goed over na te denken is de deur weer net zo hard dicht gegooid. De bedragen die in het nieuwsbericht worden genoemd, zijn exact dezelfde als die in het concept-advies worden genoemd.

Voor vrouwen, zowel cis als trans, staat er in dat advies dat er met een echo moet worden aangetoond dat ze minder dan 1 cm borstklierweefsel hebben. Ik ben geneigd om mezelf wel een meting cadeau te doen maar ik heb weinig hoop. Eén centimeter is weinig, de gemiddelde man heeft grotere moobs dan dat. En hoewel de adviescommissie van het Zorginstituut zélf al aangeeft dat te weinig borstgroei de medische transitie feitelijk zinloos maakt, zeggen ze een paar zinnen later dat ze tégen uitbreiden van de vergoeding adviseren. Waarom? Ze vinden de groep ‘vrouwen met een diagnose van genderdysforie’ te moeilijk om af te bakenen.

Ik ben benieuwd of deze zaak nog behandeld gaat worden in het parlement en als dat zo is, wat dan de uitkomst wordt. De nieuwsberichten zijn summier en geven allemaal dezelfde 4 alinea’s van het persbureau. De minister belooft in Juni met een duidelijker geformuleerd standpunt te komen. Maar nu ze exact dezelfde drie bedragen noemt die uit het eerder uitgelekte conceptadvies ook al naar voren kwamen, ga ik ervan uit dat ze inhoudelijk het advies tot op de letter volgt.

Toevoeging: Op 20 mei heeft Minister Schippers in de ministerraad bekendgemaakt dat ze het advies inderdaad in ongewijzigde vorm zal overnemen.

Dit artikel is onderdeel van een reeks blogs over mijn persoonlijke issues met mijn cupmaat en de verzekeringstechnische aspecten van borstvergrotingen. Lees hier de rest van de artikelen. 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.