Medisch
comments 8

Eén pil verschil

Aan één van de bijwerkingen van mijn medicatie heb ik nooit veel ruchtbaarheid: depressie. Maar als je de bijsluiter van cyproteron-acetaat leest staat neerslachtigheid en depressie in het rijtje bij de meest voorkomende bijwerkingen. Ik heb het ook bijna een jaar buiten de deur weten te houden. Maar vooral de laatste weken kostte het me steeds meer energie om mijn stemming op peil te houden en ik het toch al minder energie. Als ik zo terugkijk op de laatste posts die ik op dit blog deed is het ook wel tussen de regels te lezen dat ik mij niet bepaald goed voelde.

Cyproteron-Acetaat

Cyproteron-Acetaat

Het was voor mij reden genoeg om aan te dringen op bloedonderzoek toen ik vorige week bij de endocrinoloog van het genderteam zat. Daar was het toch al tijd voor, de laatste keer dat ze bloed hebben geprikt is alweer een half jaar geleden. Ironisch genoeg is regelmatige controle van bloedwaarden een van de belangrijkste argumenten om niet zelf met medicijnen te prutsen. Dat ik tegen de arts zei dat ik futloos was en moeite had met mijn stemming heb ik geweten, ze pakte een labformulier en begon verwoed vakjes aan te kruisen. De laborante liet me vervolgens niet gaan alvorens ze acht buisjes bloed had afgetapt. Bij elkaar 50 ml, of een half koffiekopje. Gelukkig heb ik daar nooit veel last van. Ik moest terugdenken aan de eerste keer dat ze bloed wilden zien bij het VUmc, een jaar geleden. Ze hadden me vooraf gewaarschuwd wat te eten mee te nemen omdat het nogal veel zou zijn, dus ik zat klaar met een banaan en een sportdrankje. “Oh, dat was het al? OK.”  Het waren er slechts vier buisjes die keer. De helft van wat ik deze keer moest afstaan en zat ik onvoorbereid. Gelukkig heb ik nooit veel last van.

Snelle blik op het labformulier leerde me dat er behalve de gebruikelijke geslachtshormonen en leverwaarden ook werd getest op vitamines en schildklier. De voor de hand liggende dingen als het gaat om energie. Iedere keer weer moet ik toch een beetje gniffelen om het kruisje bij prolactine. Prolactine is het hormoon dat de hypofyse afscheid om de melkproductie op gang te brengen. Verhoogde waardes ervan in het bloed kunnen duiden op een prolactinoom, een goedaardig gezwel in de hypofyse dat je gezichtsvermogen kan aantasten. Het is dus belangrijk om die waarde in de gaten te houden.

De uitslag van het bloedonderzoek krijg ik over een week of 3 telefonisch door. Vooruitlopend daarop kreeg ik al het advies om de dosering Androcur (nou ja, cyproteron-acetaat dus, het patent is verlopen dus ik krijg merkloze varianten van de apotheek) te verlagen. De testosteronwaarden in mijn bloed waren een half jaar geleden al onmeetbaar laag en door de combinatie van de medicatie wordt het vermogen van mijn lichaam om dat goedje aan te maken behoorlijk aangetast. Ik zou dus met 50 mg per dag afkunnen, in plaats van de 100 mg die ik een jaar lang heb geslikt. Voor het vergelijk, de Dianepil bevat slechts 2 mg. Hoewel met tegenzin, dit middel voorkomt ook kaal worden, heb ik het advies opgevolgd. Want die bijwerkingen zaten me echt dwars.

Cyproteron-acetaat heeft een halfwaarde tijd van 40 uur, voordat de waarde in mijn bloed voldoende was gedaald waren we een paar dagen verder. Maar het verschil is van één pil per dag minder heb ik gemerkt. Ik voelde me beter, merkbaar beter. Ik heb meer energie, meer motivatie, krijg meer gedaan in een dag, ik voel me vrolijker. Het verschil met een paar weken terug is enorm. Ik sta nog steeds versteld hoeveel verschil een paar milligram van de een of andere stof in je bloed kan maken.

Dat mijn energieniveau nog niet helemaal terug bij oude is heb ik dit weekeinde gemerkt. Maar de verbetering is enorm, en daar ben ik blij om. Wachten we nog even af wat er nog uit het bloedonderzoek komt.

8 Comments

 1. Blij voor je dat het beter gaat met je. Cyproterone acetaat is gewoon een rotmiddel naar mijn niet geheel bescheiden mening. Blij dat ik van die rotzooi af ben want decapeptyl bevalt me veel beter. Mits ik op tijd herhaalrecepten krijg natuurlijk ;).

 2. Blij voor je dat het beter gaat met je. Cyproterone acetaat is gewoon een rotmiddel naar mijn niet geheel bescheiden mening. Blij dat ik van die rotzooi af ben want decapeptyl bevalt me veel beter. Mits ik op tijd herhaalrecepten krijg natuurlijk ;).

 3. Leo Mertens says

  hallo,met Leandra uit Belgie,ik merk dat ook wel,maar ook dat ik soms vergeetachtig ben,kan ik een volledig verglijk met je doorstaan,nu, ik moet toevallig,morgen de 10 juni bij de endocrinoloog zijn,de laatste maal hadden ze ook 8 buisjes bloedafgetapt,alleen,de persoon die het bloed bij mij afnam heeft vergeten de uitslag door te mailen en is het eventjes geleden.dus,ben benieuwd naar de uitslag van mijn bloedwaarden,maar de problemen zoals depressies en emotionele uitingen erbij kwamen,was mijn vrouw wel serieus verrast door mijn uitspattingen,maar dank zij haar steun ben ik ook dat te boven gekomen,ik ga de endocrinoloog toch vragen om dat te testen indien die uitslag mij niet bekend overkwam,maar ik volg je en kom veel te weten,ook via de amerikaanse manier van werken,maar ik vind onze manier van werken veel veiliger dan aan de andere kant van de wereldbol,ik put veel energie uit verse voeding,omdat ik ook de nodige tijd daarvoor benut,dank voor je mail en veel succes verder,groeten van Leandra uit Belgie

  Op 9 juni 2013 21:26 schreef Fading Gender

 4. Leo Mertens says

  hallo,met Leandra uit Belgie,ik merk dat ook wel,maar ook dat ik soms vergeetachtig ben,kan ik een volledig verglijk met je doorstaan,nu, ik moet toevallig,morgen de 10 juni bij de endocrinoloog zijn,de laatste maal hadden ze ook 8 buisjes bloedafgetapt,alleen,de persoon die het bloed bij mij afnam heeft vergeten de uitslag door te mailen en is het eventjes geleden.dus,ben benieuwd naar de uitslag van mijn bloedwaarden,maar de problemen zoals depressies en emotionele uitingen erbij kwamen,was mijn vrouw wel serieus verrast door mijn uitspattingen,maar dank zij haar steun ben ik ook dat te boven gekomen,ik ga de endocrinoloog toch vragen om dat te testen indien die uitslag mij niet bekend overkwam,maar ik volg je en kom veel te weten,ook via de amerikaanse manier van werken,maar ik vind onze manier van werken veel veiliger dan aan de andere kant van de wereldbol,ik put veel energie uit verse voeding,omdat ik ook de nodige tijd daarvoor benut,dank voor je mail en veel succes verder,groeten van Leandra uit Belgie

  Op 9 juni 2013 21:26 schreef Fading Gender

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.