Maatschappij
Leave a comment

‘Trannier than thou’

Dat er weerstand uit de conservatieve en christelijke hoek tegen de transgenderwet zou zijn had ik niet anders verwacht. Maar er ik zie ook veel weerstand tegen het wetsvoorstel vanuit een hele onverwachte hoek: transseksuelen.

Dit blogje behoeft wat uitleg over het transjargon om een ander uit te kunnen leggen. Om te beginnen is transgender een parapluterm, daaronder vallen alle afwijkende gendervariaties, van travestie tot transeksualiteit. Transseksueel geeft aan dat iemand de wens heeft om fysiek zijn of haar sekse of fysieke geslacht te veranderen. Ik gebruik die term niet vaak om mijzelf te omschrijven, ik vind het woord niet prettig klinken met alle harde klanken en het geeft onterecht het idee dat het om seksualiteit gaat in plaats van sekse. Binnen de transseksuelen wordt er onderscheid gemaakt tussen: Pre-ops, zij die nog een operatie wensen te ondergaan. Post-ops, zie die reeds de geslachtsveranderende operatie achter de rug hebben. En er zijn de non-ops, zij die geen operatie willen om welke reden dan ook. Persoonlijk zou ik nog een vierde categorie willen noemen: de nog even niet-ops, zij die er nog niet zeker over zijn of ze een operatie willen.

Online heb ik in de transgemeenschap al eerder een zeker trannier than thou-sentiment (transer dan gij) gezien. Transseksuelen die er zeker van zijn de operatie te willen of die al geopereerd zijn, de pre-ops en post-ops, kijken nogal eens neer op mensen die de operatie niet willen, nog even uit stellen of er gewoon niet zeker van zijn. Die zijn in hun ogen dan niet trans genoeg. Ze voelen zichzelf echt beter en verhevener boven transgenders die (nog) geen operatieve ingreep wensen. Ik heb fora gezien waar je als transgender botweg niet welkom bent. Alleen als je écht van plan bent om die stap te zetten dan ben je er welkom, anders ben je niet echt genoeg.

Er zijn genoeg redenen om de operatie niet te willen of uit te stellen. Bijvoorbeeld een kinderwens. Het is voor een transvrouw niet heel erg ingewikkeld om voor de behandeling aanvangt nog sperma in te laten vriezen. Eicellen oogsten en invriezen kan wel, maar heeft nogal wat om het lijf. – In de transgenderwet is trouwens een clausule opgenomen om het moederschap van een kind dat is gebaard door een man te registreren. – Operatieve ingrepen kunnen om diverse redenen te belastend zijn voor het lichaam. De resultaten van operaties zijn soms twijfelachtig, bevredigend resultaat wordt niet gegarandeerd en vaak zijn er nog correcties nodig. Om zo maar eens een paar dingen te noemen. Als je dat er allemaal niet voor over hebt, dan ben je een minderwaardig. Dat is wat ik bedoel met trannier than thou.

De zichzelf verheven voelende transseksuelen zijn nogal eens tegen de transgenderwet. Immers, dat wetsvoorstel maakt het mogelijk om juridisch het geslacht te veranderen zonder dat daar een verplichte operatie aan vast zit. De redenen die ze geven variëren. Ik heb de inflatie van geslacht gehoord, hun operatie is minder waard geworden. Ze vinden dat de overheid in je onderbroek móet kijken en het geslacht alléén maar gebaseerd mag zijn op een in het dagelijks leven onzichtbare variabele. Ze vinden dat ze last hebben van transgenders omdat hun omgeving hun wens tot operatie minder serieus neemt. Dat zijn de dingen die ik tot nog toe heb gehoord.

Met twee van de argumenten walsen ze nogal even over artikel 11 van de grondwet heen: de onaantastbaarheid van het lichaam. Dat laatste argument zegt meer over de maatschappij dan over de verdeeldheid tussen transgenders en transseksuelen zelf. De medische en psychologische wetenschap erkent inmiddels dat er meer is dan een strakke binaire tweedeling in genders. Tot niet heel lang geleden kon je bij het VUmc niet terecht voor behandeling als je de operatie zou willen laten. De genderteams zijn inmiddels tot inkeer gekomen en hebben een breder ruimer inzicht. Het kabinet, bij monde van Staatssecretaris Teeven, volgt dat inzicht en vanuit het parlement gaan er zelfs stemmen op om het idee van gender in de wetgeving helemaal los te laten. Naar dat laatste gaat ondezoek gedaan worden, kan nogal consequenties hebben voor onder andere het familierecht.

De menselijke psyche is een complex iets en iedereen is een special snowflake. Ik snap dat het voor bepaalde dingen gewoon nuttig kan zijn om mensen te labelen. Maar dat anderen op basis van een arbitrair fysiek kenmerk bepaalt hoe ik mijn leven moet lijden, daar kan ik niet tegen. Zeker niet als dat vanuit een hoek komt die ik zie als lotgenoten.  Ik voel me nu nog minder geneigd om me te classificeren als transseksueel. Gewoon omdat ik niet wil worden geassocieerd met een stelletje…. Laat ik die Godwin maar even niet maken.

Tenslotte nog even de kanttekening dat lang niet alle zichzelf als transseksueel definiërende individuen tegen de transgenderwet zijn en zich beter dan transgenders voelen. Maar dat ze er zijn, vind ik al erg genoeg. Vooral jammer vind ik het dat er zo nóg meer verdeeldheid ontstaat die onze een kleine groep niet echt sterker maakt in het maatschappelijke debat.

0 Comments

 1. Goeie genade, hier schrik ik van !
  Ik ben een transgender die zeker hormonen wil gaan gebruiken, maar een operatie misschien niet, of wel ? Dat weet ik als het zover is.
  Ik ben zeker niet meer of minder dan een ander MENS, ik heb zo mijn eigen iedeen en opvattingen.
  Mijn onderbroek blijf iedereen vanaf.

   • ja heel goed, laten we vooral een goede onderlinge sfeer bewaken, en tolerantie van elkaar verwachten, net als bij de “gewone” mensen.

    • Net als bij gewone mensen? Dat betekent dus onverdraagzaamheid en intolerantie jegens hen die net iets anders zijn dan jijzelf. Ik heb het zelfde ook al gezien in andere alternatieve lifestyles (om het zo maar even te noemen). Wat dat betreft zijn we allemaal gewone mensen, welke levensbeschouwing, religie of levensstijl je ook aanhangt.

 2. Je zou die ’trannier than thou’-figuren toch bijna betichten van het Stockholmsyndroom… (gegijzeld door de huidige wetgeving)

  Als ik door wildvreemden in het hokje ‘vrouw’ word ingedeeld terwijl er nog steeds een ‘M’ en een mannelijke naam in m’n papieren staat, dan is dat hoe dan ook een discrepantie. En discrepanties horen niet in officiële documenten!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.