Maatschappij
Leave a comment

Paspoortperikelen

Kort geleden kwam ik onderstaand beeldverhaal tegen op DeviantArt, getekend door SirPaahdin. Over thema dat erg actueel is in meerdere landen: identificatieplicht.

New Passengers, Courtesy of SirPaahdin

 

Je moet je in deze maatschappij vaker identificeren met officiële papieren als je zou denken. Als je een homeprint treinkaartje koopt bij de NS bijvoorbeeld, dan zou er exact zo’n situatie als hierboven kunnen ontstaan. Of als je een telefoonabonnement afsluit. Of naar de bank gaar voor een hypotheek. Of…

In Nederland en Zweden is er nog steeds de eis dat wanneer je je geslacht in je paspoort wil laten wijzigen er een medische verklaring dient te zijn dat je onvruchtbaar gemaakt bent. Volgens de Nederlandse wet is dat verwijderen van de testikels of de eierstokken. Doe je dat niet, om welke reden dan ook, dan kan je nooit je geslacht laten veranderen in je paspoort en bij de officiële instanties. Ofwel iedereen die zijn informatie uit de Gemeentelijke Basis Administratie haalt zal je blijven aanspreken met je oude geslacht, ook al leef je al 30 jaar als vrouw zonder operatie ben je bij de belastingdienst of UWV nog steeds meneer.

Na vele loze beloftes en heel erg lang treuzelen heeft de politiek hier in Nederland eindelijk een wetswijziging in de maak waar de sterilisatie-eis geschrapt zal worden. Maar voor dat ook dat werkelijk wetgeving is zijn we wel weer even verder. Zweden, waar dezelfde discussie gaande is, heeft onlangs besloten dat de sterilisatie-eis blijft. Een conservatieve minderheid houdt daar een wetswijziging tegen. In Nederland zie ik het niet zo snel gebeuren dat een dergelijke wetswijziging tegen gehouden wordt. Al was het alleen maar omdat het Genderteam zetelt in een ziekenhuis met een gereformeerde grondslag. Laat het restant van de verzuiling maar doorwerken in de politiek.

Eerder deze week werd bekend dat Canada een nieuwe wet heeft ingevoerd inzake de identificatieplicht voor de luchtvaart. Het komt erop neer dat je in dat land alleen met het vliegtuig mee mag als je eruitziet als het geslacht wat in je paspoort staat. Zoniet, dan ben je een veiligheidsrisico en mag je niet mee. Dit alles tegen de voorschriften en standaarden van de International Civil Aviation Organization in. De ICAO is onderdeel van de Verenigde Naties en schrijft voor wat er allemaal in paspoorten moet staan. Volgens hun regels zijn er niet twee geslachten, behalve man en vrouw wordt er ook een derde erkend. Dat derde geslacht krijgt in verschillende landen anders vorm, bijvoorbeeld Nieuw Zeeland heeft een ‘X’ voor overig en India  een ‘E’ voor eunuch.  Gelukkig is er ook in de Canadese politiek zelf een tegenreactie ontstaan en zijn er amandementen in de maak om die regel weer te schrappen. Voor meer hierover kan je lezen in The Huffington Post.

0 Comments

  1. Laura says

    .. of bij het aanvragen van een ID-kaart dat ze je niet discreet behandelen.. dit soort situaties doen altijd pijn.. pijn omdat het iets is wat als normaal gezien moet worden.. .. maar wat vaak niet het geval is omdat het niet in onze opvoeding of scholing zit.. als het dichtbij komt krijg je de gekste vragen.. waarom omdat ze het puur zien vanuit hun eigen situatie.. dus als je stasi achtige handhavers heb die zonder vorm van intellect situaties gaan beoordelen.. verander die wet maar..

  2. […] verwarrend zijn als ik mezelf moet identificeren en problemen opleveren, daar heb ik al vaker over geschreven. Wat uitleg op een officieel uitziend briefpapiertje zal dat moeten voorkomen. Dan is er een brief […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.