In de Media
Leave a comment

De Wachowski sisters

Ik werd vanmorgen wakker met een tweet dat één van de Wachowski’s gisteren, uit de kast gekomen is als transgender. Merkwaardig vond ik dat, Lana Wachowski is al jaren uit de kast. Heb ik zelfs al eens in een blog over geschreven. Maar de tweet ging niet over Lana, maar over Lilly Wachowski. Voor de zekerheid maar even gegoogled, om te zien of het geen hoax was. De grote betrouwbare nieuwsoutlets als The Huffington Post, Rolling Stone, The Guardian en de Washington Post berichtten erover. Dit was de headline op Huffington Post Queer Voices:

wp-1457549739007.png

Het blijkt dus waar te zijn. De tweede helft van het duo dat ooit als The Wachowski Brothers de Matrix maakten is uit de kast als transgender, haar zus ging haar een paar jaar geleden al voor. Haar eigen keus om publiekelijk uit de kast te komen wast het helaas niet. Ze is min of meer gedwongen door de boulevardkrantjes, in het bijzonder de Daily Mail. Zoals ze het zelf schrijft in een verklaring

Then last night while getting ready to go out for dinner my doorbell rang. Standing on my front porch was a man I did not recognize.

[…]

He proceeded to explain he was a journalist from the Daily Mail, which was the largest news service in the UK and was most definitely not a tabloid. And that I really had to sit down with him tomorrow or the next day or next week so that I could have my picture taken and tell my story which was so inspirational! And that I really didn’t want to have someone from the National Enquirer following me around, did I? BTW—The Daily Mail is so definitely not a tabloid.

Lees Lilly’s complete verklaring op de site van The Windycity Media Group.

Het was kiezen: ofwel ge-out worden door een of ander roddelblad en zodat types als Albert Verlinde weer een stijve plasser kunnen hebben. Of het heft in eigen hand nemen en zelf voor het grote publiek uit de kast komen. Daar is een woord voor: chantage. Overigens: voor haar naaste omgeving was ze al wel uit de kast.

Hoe onwenselijk het is dat LGBT’ers zomaar worden ge-out illustreert ze met de gebeurtenissen rondom Lucy Meadows, de transvrouw en basisschoollerares die door de Daily Mail is ge-out en door Richard Littlejohn beschreven als: “Een schadelijke invloed op onschuld van kinderen.” Met daarbij ook nog bewust en kwetsend verkeerd gebruik van voornaamwoorden. Drie maanden na de gewraakte publicatie in de Daily Mail pleegde Lucy zelfmoord.

Lilly Wachowski beschrijft het geluk dat ze heeft gehad met de acceptatie door haar directe omgeving als een privilege. Ze benadrukt hoeveel verschil dat maakt: ze wordt geaccepteerd door familie, vrienden en collega’s en heeft toegang tot psychische en medische bijstand. Iets dat voor veel transgenders helaas niet zo is. Overigens geldt dat niet alleen voor de VS waar hoge zorgkosten een drempel opwerpen. Ook hier in Nederland is acceptatie nog altijd een probleem. Ik voel mijzelf ook enorm geprivilegieerd dat ik het zo goed getroffen heb met mijn omgeving.

Mijn lijstje met positieve transgender rolmodellen is weer een naam langer geworden. Ook al vind ik de reden waarom Lilly haar coming out heeft gedaan jammer. Ik blijf wel van de films die ze samen met haar zus maakt. Binnenkort eens vlug Cloud Atlas kijken, die moet ik nog steeds zien.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.