In de Media
comment 1

Southpark

Voor de liefhebbers van Southpark: There be spoilers ahead! Je bent gewaarschuwd!

Ik zag net de meest recente aflevering van Southpark: The Cissy (seizoen 18, episode 3). De aflevering waar vooral over gepraat wordt omdat er wordt geopenbaard dat singer-songwriter Lorde niet een 17-jarig Nieuw-Zeelands meisje, maar eigenlijk Randy Marsh, een 45-jarige mannelijke geoloog uit Colorado is. De aflevering heeft een bijzondere rode draad: genderdsyforie en een trans-positive boodschap.

In het verleden hebben Matt Stone en Trey Parker, de makers van Southpark, op een nogal respectloze wijze transseksuelen op de hak genomen. Ik bedoel hiermee de afleveringen waar Mr. Garrison verklaarde transseksueel te zijn en veranderde in Mrs. Garrison. Alle vooroordelen passeerden de revu en alle smakeloze grappen die je over transseksualiteit die je kan maken zijn in die periode wel gemaakt. Maar goed, Southpark heeft nooit bekend gestaan om politiek correcte humor. De serie is best als maatschappijkritisch te omschrijven en er komen regelmatig taboe-onderwerpen langs. Toch vond ik dat ze met het thema transseksualiteit ze de plank behoorlijk missloegen. Tot ik vandaag The Cissy zag.

Onder de dekmantel transginger te zijn krijgt Eric Cartman het voor elkaar om een privétoilet te krijgen in school Iets wat vooral een hele egoïstische daad is, precies passend bij het karakter van Cartman. Iets soortgelijks deed Randy Marsh om toegang te krijgen tot de damestoiletten op zijn kantoor. Hij creëerde het alter-ego Lorde, dat en passant ook nog een succesvolle zangeres werd.

De discussie die hierdoor ontstaat spiegelt die in de maatschappij. Door conservatieven en in bepaalde feministische kringen is toegang tot toiletten en kleedkamers iets wat wordt ingezet tégen transgenders. Transgenders worden dan neergezet als aanranders en verkrachters, die gebruikmaken van privileges om dichtbij hun potentiële slachtoffers te komen. In Southpark is de motivatie van Eric en Randy toegang tot rustigere, schonere en prettigere toiletten.

Uiteindelijk bevat de aflevering een trans-positieve moraal. Niet eens zo verborgen onder flauwe grappen, maar in plain sight. Je kan de aflevering online bekijken via: Comedy Central – Southpark.nl. Even doorbijten voor de reclames. Oh en je moet natuurlijk wel tegen de banale humor in de serie kunnen, je bent gewaarschuwd!

Transginger

Wendyl Testaburger & Erica Cartman

Screw you guys…. I’m going home!

1 Comment

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.