Overpeinzingen
comments 3

Omgaan met complimenten

Gisteravond had ik weer eens een feestje, waar ik haast werd bedolven onder complimenten. Feestjes lijken voor mij steeds meer een synoniem te worden met complimenten over mijn uiterlijk en voorkomen. Natuurlijk vind ik dat leuk, maar ik vind het ook nog steeds lastig om ze aan te nemen en er mee om te gaan. Ik ben het niet gewend om dat soort complimenten te krijgen en heb nog steeds een sterke neiging om ze weg te wuiven.

Iedere dag voel ik me meer en meer mezelf en voel ik me beter in mijn vel. Dat is een stijgende lijn, die met af en toe en dip, steeds verder omhoog gaat. Maar ik voel me ook nog steeds onzeker, op mijn hoede. Soms is er nog dat stemmetje van mijn Negatief Zelfbeeld,  dat dan influistert dat men alleen maar zegt wat ik wil horen. Dat kan ik ook steeds beter negeren. Vooral als de complimenten spontaan komen van mensen die ik niet goed ken. De neiging om complimenten af te doen en dingen toe te schrijven aan externe factoren vind ik moeilijker te onderdrukken. Een compliment over mijn rondere lichaamsvormen: “Niet alles is echt.” Iets liefs over mijn haar: “Met hulp van de kapper. Het gewoon aannemen van die complimenten en toeschrijven aan mezelf ben ik nog aan het leren.

Het meest bijzondere compliment krijg ik van schoonheidsspecialistes: “Wat heb jij een zachte huid!” Ik heb het nu al een paar keer gehoord. De mooiste vond ik nog de schoonheidsspecialiste die, nadat ik vertelde van mijn transzijn (het is lastig presenteren als vrouw terwijl je naakt door de sauna loopt en pas een half jaar aan de hormonen bent), vroeg of ze even mocht voelen omdat je van die medicijnen zo’n zachte huid krijgt. Dat terwijl je een gezichtsbehandeling van een uur hebt geboekt.

De laatste keer dat ik dat compliment kreeg was afgelopen zaterdag. Van een vriendin kreeg ik een poosje terug kreeg ik het advies eens iets liefs te doen voor mijn lichaam in plaats van het alleen maar te pijnigen. Dat heb ik maar ter harte genomen, en het nuttige met het aangename verenigd. Wenkbrauwen weer netjes in vorm en even een uurtje heerlijk kunnen ontspannen. In de nabije toekomst boek ik ook eens een massage, nog nooit gedaan trouwens, als ik dan toch bezig ben met lief zijn voor mijn lichaam.

3 Comments

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.