Geen categorie
Leave a comment

Donkere wolken in het politieke landschap

Veel LGBT+ gerelateerd nieuws afgelopen week: Duitsland stelt het huwelijk open voor mensen van hetzelfde geslacht, het Amerikaanse leger stelt de acceptatie van trans personeel minstens een jaar uit en hier in Nederland onderhandeld de informateur met de ChristenUnie. Donkere wolken pakken zich samen aan de horizon. Je mag me een zwartkijker noemen, maar ik zie het voor de komende jaren somber in.

Laten we beginnen bij de openstelling van het huwelijk in Duitsland, dat was namelijk een plotselinge ommekeer. Bondskanselier en partijleider Angela Merkel heeft voor de stemming daarover in het parlement de partijdiscipline van haar partij (CDU) opgeheven. Parlementsleden mochten nu naar eigen geweten stemmen over het voorstel en hoefden daarbij niet de standpunten van de partij te volgen. Het CDU is de Duitse tegenhanger van ons CDA: gematigd christelijk conservatief en daarmee tegenstander van het homohuwelijk. Blijkbaar leefde het onderwerp zo onder de CDU-parlementsleden dat er voldoende verdeeldheid binnen de partij is ontstaan en dat ze tégen het partijstundpunt stemden en vóór de openstelling van het huwelijk.

De nieuwsberichten waren vooral lovend en positief. Al plaatste zelfs de NOS de nodige kanttekeningen: Merkel stemde zelf tégen het wetsvoorstel. Waar ze als een van de meest invloedrijke politici van Europa een standpunt had kunnen maken in de vooruitgagn en het verbeteren van LGBT+ rechten over de hele wereld, deed ze dat niet. Ze gaf conservatieven een houvast om LGBT+ rechten af te houden of zelfs af te breken. Het lichten van de partijdiscipline was niet meer dan een truc: met de aankomende parlementsverkiezingen weet ze zo de zwevende liberale kiezer aan zich te binden zonder de conservatieve achterban teveel voor het hoofd te stoten. Politiek spel in optima forma, Frank Underwood zou trots zijn.

Ondertussen heeft de Amerikaanse minister van Defensie James Mattis het toelaten van transgender militairen in het leger met minstens 6 maanden uitgesteld. De regels die onder President Obama vorig jaar werden aangepast en deze zomer van kracht zouden worden blijven in de kast liggen. Duidelijke argumentatie over het waarom van dit uitstel ben ik nog niet tegen gekomen. Alles wijst erop dat het een staaltje Trumpiaans conservatisme is.

In de voortslepende coalitieonderhandelingen probeert oud-minister zalm een coalitie te smeden tussen de VVD, D66, CDA en de Christen Unie. Om die reden waren CU onderhandelaars Segers en Schouten op bezoek bij het COC. De LGBT+ belangenorganisatie maakt zich zorgen, ik ook. De CU is altijd fel gekant geweest tegen gelijke rechten voor de LGBT+ doelgroep. Ze zijn tégen openstelling van het huwelijk, tégen verplichte LGBT+ voorlichting op scholen en tégen de wet voor lesbisch ouderschap. Het rechts-christelijk-conservatief kabinet dat er nu lijkt te gaan komen zal de positie van LGBT+’s niet verbeteren, waar mogelijk zullen verworvenheden zelfs afgebroken worden.

We hebben het over de partijen waarvan de achterban ‘verdrietig is’ om het levensgeluk van anderen. In een redactioneel van de hoofdredactie pleit het Reformatorisch Dagblad zelfs voor een grondwetswijziging om discriminatie op christelijke grondslag wettelijk toe te staan. (Artikel is niet te lezen op zondag, op zondag preekt men onverdraagzaamheid alleen vanaf de kansel.)

In de komende kabinetsperiode staan er de nodige aangelegenheden rondom het familierecht op de agenda. Zaken als ouderschap door meer dan 2 ouders, verbeteringen van adoptiewetgevingen en de wetgeving rondom draagmoerderschap. Zaken die nu op zijn minst flinke vertragingen zullen oplopen. Net zoals het afschaffen van overbodige geslachtsregistraties, het vrijwillig levenseinde en de nieuwe, prostitutiewetgeving (die laatste is al enorm vertraagd). De trend in politiek, zowel internationaal als hier in Nederland is niet alleen een de ruk naar rechts, maar ook een ruk terug in de tijd en een ruk naar religieuze bemoeienis.

Dan kunnen de VVD en D66 nog zo leuk een bootje laten meevaren tijdens de Utrechtse Canalpride. Vooralsnog moet ik maar zien of ze hun ‘Vrije’ en ‘Democratische’ standpunten niet verkwanselen aan de mores van het christelijk conservatisme. Ik zie de toekomst voor ons LGBT+ somber in, heel erg somber. De na regen beloofde zonneschijn kan nog wel een paar jaar op zich laten wachten.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.