In de Media, Maatschappij
comments 2

Toiletten voor iedereen

10 november 2014 – Toiletten op school moeten er voor iedereen zijn, ook voor transgenders. Dat is het statement van de nationale wc-actie van COC’s Gay-Straight Alliance Netwerk (GSA) en Transgender Netwerk Nederland (TNN) op 12 november. Leerlingen op 100 middelbare scholen voeren die dag actie voor genderneutrale wc’s. Ook vragen ze hun schoolleiding om de school transvriendelijker te maken.

Lees het hele artikel over de actie op de site van het COC: Woensdag WC-actie op school: toiltetten voor iedereen.

Het COC en TNN zetten zich, samen met middelbare scholieren in voor genderneutrale toiletten op middelbare scholen. Waarom dat nodig is heeft Southpark een paar weken terug laten zien in The Cissy. Ik schreef daar toen ook al over. Op school wordt er in de serie een speciaal transgendertoilet ingevoerd. Dat één speciaal transgendertoilet niet werkt, kwam in de aflevering ook al naar voren. Uiteindelijk is de moraal van de aflevering dat men naar het toilet moet kunnen gaan waar men zich het meest mee identificeert. Voor degenen die daar niet mee om kunnen gaan is er het speciale cissy toilet over.

Als ik zo de reacties onder de nieuwsberichten hierover lees denkt men blijkbaar toch dat er wc’s moeten komen speciaal voor transgenders, die ook alleen door transgenders gebruikt mogen worden. Dat werkt niet, en dat is ook niet de insteek van het COC. Zij streven een andere verdeling na: een derde voor mannen, een derde voor vrouwen en een derde neutraal: door iedereen te gebruiken, niet alleen door transgenders. Of op zijn minst meer dan één genderneutraal toilet en dat dan ook een toilet is dat voor iedereen toegankelijk is. Dat voor iedereen toegankelijk, dat is een belangrijke: als je een speciaal transgendertoilet zou invoeren creëer je een uitzonderingspositie, waardoor transgenders alleen maar méér in de kijker lopen, in plaats van minder.

Naar mijn idee zijn gescheiden toiletten behoorlijk achterhaald. Uiteraard, ik heb een behoorlijke bias daarin. Ik heb me vaak genoeg onzeker gevoeld over welk toilet ik nu het beste kon kiezen. Niet op school, wel in alle andere openbare gelegenheden. Dat gaat gelukkig nu wel een stuk beter en ik hoef niet meer te vertrouwen op mijn grote blaas. Waarom ik gescheiden toiletten achterhaald vind: plassen doe ik toch in een hokje, mijn handen wassen kan ik met willekeurig welk persoon naast me.

Die gescheiden toiletten kosten ook een hoop ruimte. Ik heb een achtergrond in de horeca, een bedrijfstak waar volledig gescheiden toiletten verplicht zijn. Horecabedrijven komen hier zelfs door in de problemen als ze door ruimtetekort één wasgelegenheid hebben die de heren en dames moeten delen. Zo’n ruimtebesparing kost je als horecaondernemer je vergunning. Dat zijn dure vierkante meters rondom een wastafel, die zeker in kleine horecabedrijven beter gebruikt kan worden. Ik heb me dan ook altijd verbaasd over die strikte gescheiden toilet-eis.

genderneutralTen slotte, en dan kom ik weer terug op de insteek van de actie, iedereen heeft het recht om veilig en comfortabel naar de wc te kunnen. Zonder angst om weggejaagd , uitgelachen of nagewezen te worden. En al helemaal zonder bang te hoeven zijn voor verbaal en zelfs fysiek geweld. De introductie van genderneutrale toiletgroepen is daar een prima middel voor. Zo hoeft iemand die het niet wil, of niet kan ook niet te kiezen voor wat het juiste deurtje is.

2 Comments

  1. Ik zou nog veel liever zien dat er alleen maar neutrale toiletten zijn. Alle potten zijn toch afgescheiden in hokjes, wat maakt het mij nou uit of er een man of een vrouw gebruik maakte van die pot voordat ik erop ga zitten?

    Daarnaast vraag ik me af of zo’n derde toilet op bijvoorbeeld voortgezet onderwijs-scholen zouden werken. Zouden cis kinderen erin durven gaan of zouden ze bang zijn te worden aangezien voor trans en daardoor gepest worden? Want het werkt natuurlijk alleen als ook het gebruik ervan neutraal is.

    Doet me denken aan een stunt van de laatstejaars ooit, die op de LSD (Laatste schooldag, ze hadden zelfs tshirts met dikgedrukt “LSD” erop) een simpel A4 papier op alle toiletten hadden gehangen. “Heren” op de dames wc’s en “Dames” op de heren wc’s. Bizar hoeveel verwarring een simpel A4tje kon veroorzaken…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.