Maatschappij
comments 5

Valentijn op TEDx: Why did I choose?

Ik heb nooit onder stoelen of banken gestoken dat ik enorm opkijk tegen Valentijn de Hingh. Ze is een inspirerende persoonlijkheid en heeft met haar eerdere optredens in de media mij aangezet tot het bijhouden van dit blog. Afgelopen weekeinde sprak Valentijn op TEDx. Voor wie TED niet kent: TED staat voor Technology Entertainment & Design het is een meerdaagse conferentie waar sprekers worden uitgenodigd om te spreken over hun expertise, in begrijpbare taal. Onder het motto “Ideas worth spreading.” is het gros van de presentaties is gratis beschikbaar op Youtube. De organisatie van de Amerikaanse TED steunt ook de onafhankelijke lokaal georganiseerde TEDx evenementen. Zo ook die in Amsterdam waar Valentijn sprak.

Onder de titel Why did I choose? sprak Valentijn over waarom zij de stappen heeft gezet die ze heeft gezet en dat die indeling in twee geslachten voor haar helemaal niet vanzelfsprekend is.

Toevallig blogde ik vorige week over Het Derde Gender. Daar schrijf ik onder andere dat ik niet weet wat ‘vrouw’ voelen betekent. Ik weet alleen wat het betekent om mij mijzelf te voelen en ik weet dat een vrouwelijk lichaam daar beter bij past dan een mannelijk. Indelen in de strakke binaire verdeling tussen mannelijk en vrouwelijk kan ik mijzelf gewoon weg niet en als het mij net zo vergaat als Valentijn zal dat zo blijven. Vind ik niet erg overigens. Dat het lotgenoten het net zo ervaren is wel weer een geruststellende gedachte, ben ik toch minder een special snowflake dan ik dacht. De woorden van Valentijn geven mij ook de bevestiging van het gevoel dat ik al had: mijn nieuwe leven is al begonnen, dat begint niet pas ná de geslachtsoperatie. Mijn identiteit bepaald wie ik ben, niet mijn anatomie.

Voor nog meer informatie, beelden van achter de schermen en andere toespraken: kijk op de site van TEDx Amsterdam.

5 Comments

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.