Maatschappij
Leave a comment

Verkiezingen 2017 – kleur bekennen

Op het moment dat ik dit blog schrijf is het grote slotdebat op de NOS nog gaande. Zelf heb ik er niets van gezien omdat ik de twee maandelijkse Gendertalk discussieavond leidde. Ook daar waren de verkiezingen een belangrijk thema: welke partijen zijn een veilige keuze als je LGBTQIA+ (ik zal verder LGBT+ als korte versie gebruiken) een belangrijk thema vindt. Daarin was toch wel een duidelijke trend gaande, ook omdat alle aanwezigen Gayvote de stemwijzer van COC hadden doorgenomen.

Aan het begin van de campagneperiode had ik het plan om mijn eigen stemwijzer te maken met de belangrijkste LGBT+ standpunten van de verschillende partijen. Maar toen zag ik dus Gayvote, dat maakte het leven mij een stuk makkelijker.

De belangrijkste boodschap die ik met dit blog wil geven: Ga stemmen! en doe dat op een partij met inhoud. Stem alsjeblieft niet op een poppulist om ‘een signaal af te geven’. Een signaal afgeven doe je met een doordachte stem op een partij die een fatsoenlijk programma in elkaar heeft gezet. Ik mag het dan fundamenteel oneens zijn met de VVD en vinden dat we met de plannen van de SGP 150 jaar terug in de tijd gaan. Ik kan het met die partijen tenminste fundamenteel en inhoudelijk oneens zijn. Daar valt mee te debatteren en te discussiëren en er is mee te polderen. Ik ben een groot voorstander van onze meer-partijen democratie: als we allemaal wat water bij de wijn doen, dan komen we er allemaal beter uit.

Mijn stemadvies? Het liefst zie ik natuurlijk stemmen op D66 en Groen Links, als je het mij vraagt zouden die twee de dominante partijen in de coalitie moeten worden. Ik beken kleur: Nieuw Paars zie ik best zitten. Op het tweede niveau staan bij mij progressieven: de Piratenpartij, Partij voor de Dieren en Artikel 1. Terwijl de Partij van de Arbeid en de Socialistische Partij daar weer een stapje onder komen, conservatief maar acceptabel. De niveau’s daar onder vullen bij mij de VVD met de drie christelijke partijen en helemaal onderaan de populisten Denk, GeenPeil, Voor Nederland en Forum voor de Democratie met de PVV als een historisch dieptepunt.

Mijn eigen stem? Het moge duidelijk zijn dat ik liberaal-progressief-groen ben. Ik heb tot het laatste moment getwijfeld tussen D66 en Groen Links. Maar ik ga hier toch wat eigen belang stemmen en dan weegt de zorg en het eigen risico me zwaar. In januari rekende ik uit dat ik dit jaar twee maandsalarissen, ofwel 16,7% van mijn inkomen aan zorgpremie en eigen risico uit ga geven. Dat mag wel iets minder.

Ik kan me niet herinneren dat de verkiezingen me ooit eerder zo bezig hebben gehouden. Zelfs niet tijdens de moeizame kabinetsformatie van Rutte I in 2010. Toen mijn Belgische collega en ik elkaar ’s ochtends begroetten met “Hebben jullie al een regering. Nee? Wij ook niet.” Dit voelen voor mij als de belangrijkste verkiezingen die ik ooit heb meegemaakt en daarom ga ik morgen om 21.00 naar het stembureau hier in de wijk om de stemmen te helpen tellen.

Mijn politieke voorkeur heb ik hierboven al gegeven. Daar mag je jezelf iets van aantrekken of niet. Maar alsjeblieft: stem met inhoud en wees geen “enz.”

Edit: De kleur die ik zelf beken? Het zijn er 6 en ik laat de eikentattoo op mijn linkerarm even voor zich spreken. 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.